woensdag 1 september 2010

100901; Weekend Arnhem; deel 1, Openluchtmuseum

De vraag: ''zullen we weer eens een weekendje weg'' wordt nooit tegen dovemansoren gezegd. Wie hem ook stelt, Ruud of ik, het antwoord van de ander is altijd: ''Leuk! Wanneer?''

Ik zoek tussen alle aanbiedingen op 'weekendjeweg' en kom uit op Winterswijk; een pracht gebied om te wandelen of te fietsen. Alleen zijn de weersvooruitzichten voor het laatste weekend van augustus niet al te best en zo valt Winterswijk af. (Achteraf stond de Achterhoek dat weekend behoorlijk blank en zou er van wandelen of fietsen niet veel gekomen zijn.)
Ik zoek verder en kom uit bij Deventer. Als we willen boeken, is het hotel van de site verdwenen. tJa, dat is het risico als je 'voor een dubbeltje op de eerste rij wilt zitten'.
Uiteindelijk gaan we naar het Postillion hotel in Arnhem; centraal gelegen voor wandelingen op de Veluwe en bij regen is er in Arnhem en Nijmegen genoeg te beleven.

Als we vrijdagmorgen wegrijden, valt de regen bij bakken uit de lucht en dat blijft de hele weg zo. Een troost: in de middag zal het weer in het midden van het land beter worden. Maar om nu te gaan wandelen .....
We besluiten naar het Openlucht museum in Arnhem te gaan en met de paraplu boven onze hoofden lopen we naar de kassa. Amper in het park klaart het op en we hebben de hele middag geen regen meer gehad.

Bijzonder zoals de gebouwen steen voor steen of gevel voor gevel zijn afgebroken en opnieuw in Arnhem opgebouwd.

Herkenning: oh ja, de oude Van Gend en Loos auto, die vroeger de pakjes kwam bezorgen

en bij de wasserij / blekerij ligt was op de bleek, net zoals vroeger bij mijn oma .....

Een urinoir, een bushokje, een eenvoudig vakantiehuisje ...... ze roepen allemaal herinneringen aan vroeger bij ons op.
tJa en als je dan het huisje binnenkomt, wat ingericht is met spullen uit de jaren '70, is het net of je je eigen flat van vroeger binnenstapt.
Zo'n boekenkast stond bij Ruud op zijn kamer in zijn ouderlijk huis; hangers van macramé, wat heb ik er veel geknoopt. Die glazen potten, die hadden wij ook, net zoals de oranje bloempotten. Ach het was alles oranje en paars wat de klok sloeg in die tijd.

Het koffiezetapparaat, een houten houdertje voor filterzakjes, plakplaatjes op de tegels en de kastdeurtjes, drukke gordijnen .......

En dan denk je: wat zijn we oud aan het worden, wanneer de spullen uit het begin van ons trouwen al museumstukken zijn geworden.

Verslag deel 2 van ons weekendje weg volgt en wil je meer foto's zien: klik hier

Geen opmerkingen: